BAHAN-BAHAN DAN CARA MEMASAK:
1 cawan gula jadikan gula hangus (kramel) dgn campurkan 1/2 cawan air kedalam kuali dan panaskan gula. Apabila kramel mula terbentuk, masukkan 1/2 cawan lagi air untuk menjadikan kramel cair. ( Jumlah keseluruhan 1 cawan air. Tentukan kramel anda tidak menjadi keras ia perlu seperti kepekatan madu. Madu tiruan dibuat seperti ini. Cuma madu tiruan dicampurkan perahan limau nipis). Biarkan sejuk kramel ini sebelum gunakan.
1 cawan gula dan 3 biji telur dipukul sehingga sebati.
1 cawan santan pekat dan masukkan 2 sudu besar tepung jagung dan dibancuh.
Panaskan kuali masukkan gula kramel, sebatian gula dan telur yang telah dipukul dan masukkan santan pekat dan tepung jagung yang telah dibancuh. Kacau sebatian ini sehingga pekat. Sederhanakan api dapur dan masak sehingga 20 minit.
Seri Kaya anda telah siap. Isikan kedalam bekas dan simpan dalam peti sejuk.
No comments:
Post a Comment