Bahan-bahannya :
250g daging cincang 100g cendawan butang,dihiris nipis 1 tin tomato dlm tin 1 bawang besar,dipotong 1 ulas bwg putih,diketuk 1/2 sudu teh gula 1/2 sudu besar pes tomato 1/2 kiub pati lembu Sedikit serbuk Italian herbs Garam dan serbuk lada hitam sebagai perasa 4 keping kulit lasagne kering,direndam 10minit dengan air panas 1/2 cawan parmesan cheese,diparut
Sos cheese: 1/2 sudu besar butter 1/2 sudu besar tepung 1 cawan susu segar 100g cheddar cheese,diparut Sedikit serbuk buah pala
Cara-caranya:
Tumis bwg besar dan bwg putih hingga naik bau. Kemudian masukkan daging cincang,cendawan butang dan serbuk Italian herbs. Apabila daging sudah agak masak, masukkan tomato dlm tin,gula,pes tomato dan garam. Biarkan kuah mereneh selama labih kurang 30minit. Sementara itu, cairkan butter di dlm periuk dan masukkan kesemua bahan untuk sos cheese. Kacau hingga adunan cheese memekat. Panaskan oven 200C. Ambil separuh dari adunan daging tadi, masukkan ke dlm loyang pembakar. Kemudian,ambil 2keping kulit lasagne,letakkan di atas daging tadi,diikuti dengan baki daging dan sos cheese. Lapiskan bergilir-gilir hingga kesemua adunan habis, diakhiri dengan sos cheese. Taburkan parutan parmesan cheese. Bakar di dlm oven selama lebih kurang 35minit.
|
No comments:
Post a Comment