Friday 14 September 2012

JOM CUBA!!! resepi roti TORTILLAS.


RESEPI TORTILLAS:
BAHAN-BAHAN:
  • 2 cawan  (cup) tepung gandum.
  • 3/4  sudu kecil serbuk penaik (baking powder).
  • 1/2 kecil garam (kalau kurangkan lagi baik).
  • 3 sudu besar minyak masak
  • 3/4 cawan air panas (mendidih).
CARA-CARA:
1. Cara buatnya sama seperti capati tapi bezanya gunakan air betul-betul didih. Masukkan tepung dalam sebuah bekas dan masukkan baking powder dan garam. kacau rata adunan. Tambahkan minyak masak ke dalam adunan itu dan kacau lagi sehingga tepung jadi bergentil-gentil.
2.Tuang air panas ke dalam adunan itu dan kacau dengan garpu supaya diadun dengan baik. Apabila suhu tepung agak reda bolehlah mnggunakan tangan untuk menjadikan doh yang lembut dan licin permukaan.
3. Biarkan doh ini dalam bekas yang ditutup dengan kain lembab selama 15-30 minit.
4. Jadikan bebola 10-12 biji. Lenyekan seperti capati. Bakar seperti cara capati. Suhu kuali perlu panas dalam proses ini. Bakar cuma 1 minit untuk satu permukaan tortillas anda. Sudah siap roti tortillas anda. Imgat!, gunakam cara Pembakaran roti tortillas ini sama seperti capati.

No comments:

Post a Comment