Bahan-bahan :
- 300g kacang soya
 - 12 cawan air
 - 3 sudu teh tepung jagung
 - 1 sudu teh ubat tauhu..blh dapat kat kedai ubat cina, nama lain gypsum atau calcium hydroxide
 
Cara-cara membuatnya :
- Rendam kacang soya semalaman dalam 4 cawan air..lebih pun x pe.
 - Toskan kacang soya dan blend dengan 12 cawan air.
 - Tapis soya yang dah dikisar menggunakan tapis teh yg biasa diguna kat kedai mamak tu..kalau x de boleh guna kain muslin atau kalau dah terdesak sangat..ambik lah tudung bawal korang yang dah x pakai tu..buat tapi..kih kih..tapi make sure bersih lah.
 - Tinggalkan secawan air soya yang terhasil dan selebihnya didihkan sambail kacau..kalau x kacau nanti berkerak pulak kat dasar periuk.
 - Campurkan ubat tauhu dan tepug jagung ke dalam secawan air soya tadi dan kacau hingga larut.
 - Tuangkan campuran tadi ke dalam mangkuk Corningware 5 liter atau bekas pyrex ke..yang boleh kekalkan haba lah.
 - Tuangkan air soya yang mendidih tu ke dalam bekas corningware tadi dan tutup.
 - Biarkan selama 45 minit pada suhu bilik, JANGAN alihkan bekas setelah tuang soya mendidih.
 - Dan jangan buka penutup sehingga tofu fa menjadi, lebih kurang 45 minit lah..atau bg extra 15 minit, just to be sure.
 - Dah siap!! Boleh makan dgn air gula atau lagi sedap makan dgn gula melaka..yummy!!
 
Inilah hasilnya...SEDAPPP!!

No comments:
Post a Comment