Thursday 19 July 2012

Buat sendiri sos pencicah thai


BAHAN-BAHAN DIGUNAKAN:
  • 3 ulas bawang putih dikopek kulit.
  • 2 cili merah. (kalau ingin lebih pedas tambah dua atau tigacili padi merah).
  • 1/2 cawan gula pasir.
  • 3/4 cawan air.
  • 1/4  cawan cuka.
  • 1/2 sudu  besar (tbsp) garam.
  • 1  sudu besar tepung jaging dicaikan dengan 2 sudu besar air.
CARA-CARA:
1. Kisar semua bahan-bahan di atas kecuali tepung jagung.
2. Masak kisaran tersebut dengan api yang sederhana.
3. Bila mula mendidih masukan cairan tepung jagung dan kacau sehingga tepungnya masak dan kelikatan sos . Sos perlu sentiasa di kacau  selama i minit.
4. Biarkan sos sejuk dan masukkan dalam botol kedap udara dan simpan di peti sejuk.

No comments:

Post a Comment