Bahan-bahan ( 3-4 org )
- 1/2 kg ikan kembung
- * 4 biji bawang merah
- * 3 ulas bawang putih
- * 1/2 inci halia
- * 1/2 inci kunyit
- 5 sb lada boh
- 3 sb air asam jawa
- 2 sb santan pekat
- sedikit garam, gula n perasa
- daun pisang n lidi utk bungkus
Cara-cara
- Bersihkan ikan, toskan airnya dan ketepikan. Tumbuk bahan bertanda *
- Satukan bahan tumbuk dan semua bahan lain, gaul sebati.
- Ambil daun pisang selebar 30 cm, letak pes lada diatas daun. Letak ikan atas pes lada tadi. Kemudian lapiskan lg dgn pes lada. Balutkan ikan dgn daun pisang .
- Lipatkan sedikit dihujng daun kiri n kanan dan cucuk dgn lidi supaya pes lada tak terkeluar masa bakar nanti. Siap utuk dibakar.
- Bakar lebih kurang 25-35 min bergantung pada saiz ikan yg digunakan. Sedap mkn panas2 ngan nasi putih.
No comments:
Post a Comment