Bahan-bahan:
1 ekor ayam (ayam kampung/ayam daging biasa (ayam bandar))
30 ulas cili api/padi (ikut suka - kalau tak tahan pedas boleh kurangkan sikit)
1 inci kunyit hidup
2-3 batang serai (dititik)
santan (dr sebiji kelapa)
2-3 ulas bawang putih & merah (utk ayam bandar saja - hilangkan bau hanyir)
Cara memasak:
- Tumbuk cili api + kunyit hidup + bawang putih & merah selumat2nya..
- Bahan (1) tadi digaulkan dgn ayam didlm kuali beserta serai yang dititik
- Kecutkan ayam dengan bahan2 tadi supaya mesra hingga kering airnya
- Masukkan santan dan kacau supaya tidak terbit minyak
- Perisakan dgn garam (serbuk perasa tak perlu..nanti tak pure)
- Tunggu hingga kuah menggelegak dan lepas tu bolehLAH ditutup apinya..
No comments:
Post a Comment