Monday 11 March 2013

PULUT MANGGA THAI

Resepi Pulut Mangga Portal


BAHAN-BAHAN:
2 kg beras pulut
1/2 kg santan
200gm gula
1 sudu teh garam
1 kg buah mangga

BAHAN UNTUK SANTAN @ KUAH:
1/2 kg santan
200gm gula
1 sudu teh garam

CARA MEMBUAT:
Rendam beras pulut sekurang-kurangnya selama 3 jam untuk lembutkan pulut. (pastikan beras pulut benar-benar dibersihkan sebelum direndam).
- Kukus lebih kurang 30 minit. 
- Dalam dapur yang berlainan : masak gula,garam, santan hingga gula hancur.
-Masukkan santan yang telah masak dalam pulut yang dikukuskan tadi. Kacau sekejap. kemudian tutup. biarkan selama 1 jam sebelum diangkat.

- Untuk masak santan@kuah: masukkan semua bahan untuk santan. Masak sehingga mendidih. Kemudian angkat dan hidangkan bersama pulut dan buah mangga yang telah dipotong.

NOTA KAKI:
Kalau nak bagi wangi santan masukkan bunga melor..  

No comments:

Post a Comment