Monday, 1 October 2012

khasiat semaluPokok semalu. Daunnya akan menguncup jika disentuh.
Nama botani :Mimosa pudica L.
Famili : Leguminnosae
Nama Lain : Malu-malu, Puteri malu, Kembang gajah, Rumput rimau, Memalu, Keman, Duri keman

Pengenalan

Pokok semalu merupakan tumbuhan yang hidup meliar di tepi jalan, kawasan terbiar dan padang. Semalu lebih menggemari kawasan yang agak terdedah kepada sinaran matahari. Pokok terkenal kerana keunikannya tersendiri iaitu daun yang akan menguncup jika disentuh atau terkena sesuatu objek. Semalu berbatang agak liat dan mempunyai duri tajam yang berbentuk seperti cangkuk.

KegunaanPokok semalu boleh digunakan untuk mengecut, menguat dan membersihkan faraj, khususnya selepas bersalin atau haid. Batang pokok semalu bersekali dengan akarnya direbus bersama sedikit buah manjakani, garam kasar dan asam keeping. Rebus sehingga asam keping kembang dan biarkan airnya menjadi suam. Air rebusan ini boleh digunakan sebagai mandian bukannya minuman.

Semalu juga dapat merawat masalah cekang kaki atau tangan yang pecah-pecah akibat dimakan air. Beberapa batang pokok semalu bersama akarnya dicampurkan dengan sedikit kapur dan tumbuk sehingga lumat. Sapukan pada bahagian yang ingin dirawat.

Pokok semalu juga dapat mengubati bengkak, luka dan bisul. Caranya ialah dengan menumbuk daun semalu bersama kunyit dan kerak-kerak nasi(terenia polygonaides). Tampalkan pada bahagian yang sakit.

Akar semalu boleh merawat sakit buah pinggang, sebagai pelawas kencing, sakit perut, senggugut, malaria, asma, tonik, keputihan dan kusta. Air dari batang semalu boleh diminum bagi merawat sakit tekak, batuk dan demam. Batang dan daun pokok semalu yang ditumbuk dan ditampal pada bahagian yang digigit oleh binatang berbisa boleh meredakan kesakitan akibat bias daripada gigitan tersebut.

No comments:

Post a Comment