Saturday, 9 March 2013

PULUT AYAM THAI


BHN A<PULUT>

  • 1 kg beras pulut - cuci/rendam
  • ~kalu guna beras pulut biasa - rendam 7-8 jam~
  • ~kalu guna beras pulut susu (Thai) - rendam 3-4 jam aja~
  • daun pandan - carik2 @ gunting pendek2

BHN B<AYAM>

  • 1 ekor ayam(L) - potong/cuci/tos
  • *garam +serbuk kunyit
  • *4 sudu besar rempah kari daging
  • *6 batang serai - d hiris nipis@halus/tumbuk pun boleh
  • 6 sudu besar tepung jagung
  • 1/2 cawan bijan
  • bawang merah - hiris nipis/goreng cam biasa
  • sos cili thai maggi/mae pranom thai
  • bhn* d perap brsama ayam 30 minit
  • ~kalo suka bleh letak maggi ckup rasa brsama bhn perap~

Cara-cara

  1. Imga0606
     Kukus pulut brsama daun pandan, cam biasa(bleh letak gak daun pandan dlm air kukusan) - kukus 30 minit @ hingga masak.. 15 minit prtama buka periuk kukus & renjis2 dgn air masak pd prmukaan pulut, tutup smula periuk & kukus smula hingga masak
  2. Imga0617
     Ayam d perap brsama bhn* 30 minit, kmudian masukkn tepung jagung - gaul mesra d ikuti bijan, gaul lgi
  3. Panaskn minyak + minyak goreng bwg tadi, goreng ayam cam biasa
  4. Imga0621
     Apabila semua dah ok, bleh lah menikmati pulut kukus brsama ayam goreng, bwg goreng & x lupa sos cili thai @ mae pranom thai
  5. Imga0656
     Biarkn lebihan/baki pulut dlm periuk kukus - sntiasa panas apabila perlu, apabila kerap d panaskn pulut semakin lmbut
  6. Selamat mncuba & menikmati hasil nya :)..

1 comment:

  1. Jalanjaln cari resepi ayam berempah. Sedapnyaaa tp xpernah jadi sama macam kt kedai kalau buatt hehe😁

    http://ninafarhanawm.blogspot.my/?m=1

    ReplyDelete