Monday, 13 April 2015

gempar!!! cara termudah cari duit

Assalamualaikum...

  OK hari ni xda cite psl buat Produk kcntikn Sendiri ke apa ..
Tapi saya nak offer pada sesapa yang berminat nak cari duit poket
Tanpa kuar berjual & Tanpa sebarang modal

Tuesday, 31 March 2015

liptick pewarna tumbuhan


Assalamualaikum....

Korang suka pakai lipstick tak?
Bg yg suka meh nk story mory cara buat 
Lipstick dari pewarna tumbuhan...boleh pakai 
Time tido gak tau...

OK bhn2 nya

toner buah ( buat sendiri)

 

Assalamualaikum...

Hari tiba-tiba2 mood nak cite pasal cantik2..
Korang tau x apa itu toner or bhsa melayunya
Penyegar wajah... Tau x fungsi pengegar wajah?
Funsinya Utk menutup pori2 yang terbuka supaya kulit kelihatan mulus gitu, selain tu toner gak mengelakkan kulit menjadi kering...tu pn jika Produk kosmetik yg add smthing yg blh melembabkan kulit...so hari ni saya nk story mory dgn korang cmne nk buat toner Buah Sendiri...

Bahan2 nya

Monday, 23 March 2015

saya kembali berblog

Assalamualaikum...

     Lamanya la hai x update blog.. Last update tahun 2013... Ciannya my blog..berhabuk2 dh.. Maklumlah busy ckit ...sori ye kengkawan lma sy x on blog & xblogwalking korang.
Harap korang xlupa kan sy..

Selain blog ni sy ada lg 2 blog.. Klu my visitor  free2 ..sudi2 LA jengah my blog yg lg 2 tu..

Satu blog masakan roxybloggers.blogspot.com
& yg ke2 rosesonlinestore123.blogspot.com
& ada gak fb Utk Bisnes.. Fb : rosy alfarish.

OK sampai di sini dulu celoteh sy yg lma x berblog ni...

Salam kasih syg to all my visitor .. .
Tq 4 visit my blog

Sunday, 26 January 2014

Cara membuat jamu buatan sendiri


Bahan-bahannya.

1. Kunyit
2. Halia

Cara buat jamu fresh ( untuk kesihatan wanita)

Bahan-bahannya

KUNYIT

ASAM  JAWA

Tuesday, 3 December 2013

BEDAK TANAKA

Bedak tanaka ni berasal dari Myanmar, jadi orang sana panggil 'Thanaka'.

 ORDER NOW>>>>>> KLIK SINI

RM20 (110GM)
RM10 (40GM)
Bedak ini dipopularkan di Malaysia oleh artis terkenal kacukan Myanmar, Nora Danish, si puteri cantik jelita. Ops! Bukan itu yang menjadi tarikan tuan blog ini. Tapi bedak ini diperbuat daripada bahan semulajadi, kayu tanaka yang ditumbuk halus.

 Antara khasiat bedak tanaka, 

- Kecutkan jerawat
– Haluskan kulit
– Cerahkan kulit
– Hilangkan jeragat
– Lembutkan kulit
– Menyejukkan dan mengurangkan minyak di kulit muka
– Pelindung cahaya matahari
– Selesaikan masalah kulit bukan sahaja di muka tapi boleh digunakan satu badan
– Boleh dijadikan sebagai bedak sejuk dan 'foundation'


SNOOPYBABE KUCING TERCOMEL DARI CHINA

Snoopybabe kucing tercomel yang terdapat di Chengduwilayah Sichuan China dia mulai terkenal melalui internet. Dengan lebih daripada 275,000 peminat di Weibo, dan 190,000 lagi diInstagram, Snoopybabe menjadi kucing yang terkenal disana. 


kitar semula jadi barangan unik (6)




Saturday, 10 August 2013

Rumpai laut & sabun kolagen



Betul ke rumpai laut ada khasiat? Betul ke kerajaan Malaysia ada peruntukan berjuta ringgit buat kajian atas rumpai laut Semporna, Sabah? Pelik juga tetapi masih ada yang tidak percaya. Mungkin kerana mereka bukan jenis pembaca suratkhabar dan tidak tengok tv. Kan sudah keluar berkali-kali dalam suratkhabar terpampang pasal berita ni. Dalam rancangan Nona di tv3 tahun lepas pun dah tersiar segmen rumpai laut menyebabkan orang berpusu-pusu pergi ke Sabah memborong rumpai laut.

Untuk menghilangkan segala perasaan was-was dan kurang percaya saya sertakan disini muka depan dokumen-dokumen kajian saintifik universiti-universiti tempatan. Gambar muka depan laporan di atas adalah kajian saintifik Universiti Malaysia Sabah atas rumpai laut yang ada di Semporna,Sabah. 

Sekarang saya mohon melencong sedikit dahulu. Untuk pengetahuan pembaca:

 Eucheuma cottonii adalah rumpai laut atau alga merah
Caulerpa lentillifera adalah rumpai laut atau alga hijau
Sargassum polycystum adalah rumpai laut atau alga cokelat/perang

Gred-gred rumpai laut yang di jual oleh penternak dan pembekal daripada Semporna, Sabah adalah dari spesis eucheuma cottonii yang dikeringkan. Produk rumpai laut ini adalah merupakan produk jenis mentah kering sama seperti ikan bilis, udang kering, ikan masin dan lain-lain produk makanan laut kering yang belum di proses. Huraiannya adalah seperti ini:

  • Gred A - rumpai laut warna putih yang terkena serangan perosak bakteria ice-ice.
  • Gred AA - rumpai laut warna kuning emas, dikeringkan dengan jemuran dan stim.
  • Gred AAA - rumpai laut warna unggu, dikeringkan dengan jemuran dan angin panas.
  • Gred AAAA - rumpai laut warna hijau, dikeringkan dengan jemuran sahaja.
Sebab itu harga rumpai laut berbeza-beza. Kenapa gred AAAA harganya mahal? Bukan bermaksud khasiatnya lebih. Ini kerana tidak banyak penternak dapat mengkultur variasi spesis eucheuma cottonii ini. Mengikut hukum ekonomi demand dan supply, harga dia pun mahal sedikit berbanding gred lain kerana bekalan kurang. Antara kelebihan khasiatnya adalah sumber klorofil seperti spirulina tetapi ia kekurangan beta-Caroten seperti gred AAA. 

Untuk maklumat lanjut tentang produk rumpai laut asli dari sabah  : klik sini 

Sabun Collagen Rumpai Laut Dari Sabah - For Sale   Sabun Collagen Rumpai Laut Dari Sabah - Sabah     Sabun Collagen Rumpai Laut Dari Sabah - Malaysia