Tuesday 31 July 2012

resepi tofu fa




Bahan-bahan :
  • 300g kacang soya
  • 12 cawan air
  • 3 sudu teh tepung jagung
  • 1 sudu teh ubat tauhu..blh dapat kat kedai ubat cina, nama lain gypsum atau calcium hydroxide

Cara-cara membuatnya :

  1. Rendam kacang soya semalaman dalam 4 cawan air..lebih pun x pe.
  2. Toskan kacang soya dan blend dengan 12 cawan air.
  3. Tapis soya yang dah dikisar menggunakan tapis teh yg biasa diguna kat kedai mamak tu..kalau x de boleh guna kain muslin atau kalau dah terdesak sangat..ambik lah tudung bawal korang yang dah x pakai tu..buat tapi..kih kih..tapi make sure bersih lah.
  4. Tinggalkan secawan air soya yang terhasil dan selebihnya didihkan sambail kacau..kalau x kacau nanti berkerak pulak kat dasar periuk.
  5. Campurkan ubat tauhu dan tepug jagung ke dalam secawan air soya tadi dan kacau hingga larut.
  6. Tuangkan campuran tadi ke dalam mangkuk Corningware 5 liter atau bekas pyrex ke..yang boleh kekalkan haba lah.
  7. Tuangkan air soya yang mendidih tu ke dalam bekas corningware tadi dan tutup.
  8. Biarkan selama 45 minit pada suhu bilik, JANGAN alihkan bekas setelah tuang soya mendidih.
  9. Dan jangan buka penutup sehingga tofu fa menjadi, lebih kurang 45 minit lah..atau bg extra 15 minit, just to be sure.
  10. Dah siap!! Boleh makan dgn air gula atau lagi sedap makan dgn gula melaka..yummy!!

Inilah hasilnya...SEDAPPP!!

No comments:

Post a Comment